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Composto orgânico em mangueiras (Mangifera indica L.) cultivadas no semiárido do nordeste brasileiro Rev. Bras. Frutic.
Silva,Davi José; Mouco,Maria Aparecida do Carmo; Gava,Carlos Alberto Tuão; Giongo,Vanderlise; Pinto,José Maria.
O objetivo deste trabalho foi avaliar as características químicas do solo, a concentração de nutrientes nas folhas e a produção de mangueiras cultivadas em sistema orgânico. Três compostos denominados A, B e C foram aplicados em três doses cada (0; 5 e 10 t ha-1), em área comercial de produção de mangueira em cultivo orgânico. O experimento foi conduzido no delineamento de blocos ao acaso, em fatorial 3 x 3 (3 compostos x 3 doses), com três repetições. Os compostos orgânicos foram elaborados com resíduos animais e vegetais, enriquecidos com torta de mamona, MB4® e termofosfato. O enriquecimento mostrou-se eficiente em aumentar a concentração de nutrientes nos compostos. Os compostos orgânicos aumentaram os teores de matéria orgânica do solo (MOS), com...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Produção orgânica de manga; Rocha moída; Análise de solo; Nutrição mineral; Relação C:N.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452013000300026
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Decomposição e liberação de nutrientes de coquetéis vegetais para utilização no Semiárido brasileiro Rev. Ciênc. Agron.
Giongo,Vanderlise; Mendes,Alessandra Monteiro Salviano; Cunha,Tony Jarbas Ferreira; Galvão,Sandra Regina Silva.
A decomposição e liberação de nutrientes de resíduos vegetais podem assumir importante papel no manejo da fertilidade dos solos da região semiárida. Portanto, o presente estudo teve por objetivo avaliar a taxa de decomposição da matéria seca (MS) e liberação de carbono (C) e nutrientes de coquetéis vegetais no Semiárido brasileiro. O experimento foi conduzido em casa de vegetação, no período de novembro de 2007 a junho de 2008, com coquetéis vegetais compostos por espécies de leguminosas (L) (calopogônio, Crotalaria juncea, Crotalaria spectabilis, feijão de porco, guandu, lab-lab) e não leguminosas (NL) (gergelim, girassol, mamona, milheto e sorgo), combinados nos seguintes tratamentos: T1 - 100% NL; T2 - 100% L; T3 - 75% L e 25% NL; T 4 - 50% L e 50% NL;...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Adubação verde; Macronutrientes; Micronutrientes; Carbono orgânico; Taxa de mineralização.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902011000300006
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Decomposition and Nutrient Release of Cover Crops in Mango Cultivation in Brazilian Semi-Arid Region Rev. Bras. Ciênc. Solo
Freitas,Maria do Socorro Conceição de; Souto,Jacob Silva; Gonçalves,Mariana; Almeida,Larissa Emanuelle da Silva; Salviano,Alessandra Monteiro; Giongo,Vanderlise.
ABSTRACT Knowledge of the decomposition dynamics of aboveground phytomass and its release of nutrients in mixtures of cover crops as well as the impact on the soil tillage system is fundamental for the sustainable management of agroecosystems. This work aimed to evaluate whether soil tillage and the choice of cover crops cultivated in the interrows can be technological strategies to increase dry biomass production, increase the capacity to add carbon, and improve macronutrient cycling in a mango ( Mangifera indica L.) orchard in a semi-arid environment. The field experiment (sixth year) consisted of two soil tillage systems (NT-no tillage and CT-conventional tillage) combined with three plant mixtures (PM1-75 % leguminous + 25 % grasses and oilseed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Macronutrients; Plant mixtures; Decomposition rate; Mangifera indica L.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832019000100514
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MULTIVARIATE ANALYSIS OF CHEMICAL AND PHYSICAL ATTRIBUTES OF QUARTZIPSAMMENTS UNDER DIFFERENT AGRICULTURAL USES REA
Arcoverde,Sálvio N. S.; Cortez,Jorge W.; Olszevski,Nelci; Salviano,Alessandra M.; Giongo,Vanderlise.
ABSTRACT The inadequate agricultural management in the semiarid region of northeastern Brazil, associated with the fragility of most soils, has caused degradation of the quality of this resource. This study aimed to evaluate the quality of Quartzipsamments under different uses through the multivariate analysis of chemical and physical attributes. Five areas were selected: four of them with agricultural use (onion, banana, cassava, and corn) and the other with Caatinga. Soil samples were collected at depths of 0.00–0.10, 0.10–0.20, and 0.20–0.40 m for chemical and physical analyses. The data were submitted to descriptive analysis and then to the multivariate analysis using the principal component analysis (PCA) technique and Ward’s clustering method. PCA...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Principal component; Quality indicator; Soil quality; Sandy soils.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162019000400457
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Phosphorus fertilization and growth of buffel grass (Cenchrus ciliares L.) cultivars AGRIAMBI
Giongo,Vanderlise; Salviano,Alessandra M.; Santos,Betina R. C. dos; Leal,Emylly F..
Phosphorus (P) plays an important role in the growth of root system as well as the tillering grass, being fundamental to increase the productivity of these species. The aim of this study was to evaluate the development of buffel grass cultivars and establish critical values of P in plant and soil. The experimental set up was a 4 x 5 factorial scheme (four Cenchrus ciliaris cvs.: Biloela, Aridus, CPATSA 7754 and Pusa Giant, and five doses of P2O5 - 0, 30, 60, 90 and 120 kg ha-1) with four replications. After 90 days of cultivation, dry mass of shoot (DMS) and root (DMR) production and the P accumulation (Pacc) were determined. Soil samples to determine the P content and determination of the critical level (CriLev) were also collected. The cv. Biloela...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Critical level; Root system; Pasture.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662015000100034
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Physical attributes of ultisol of Brazil's northeastern semiarid under organic farming of wine grapes Anais da ABC (AABC)
Feitosa,Jardenia R.; Mendes,Alessandra M.S.; Olszevski,Nelci; Cunha,Tony J.F.; Cortez,Jorge W.; Giongo,Vanderlise.
The purpose of this study was to evaluate the effects of organic farming of wine grapes under physical and chemical characteristics of Ultisol Brazil's northeastern semiarid region. The samples of soil were collected from the row and interrow of the farming and from the fallow area, at the depths of 0.0-0.10, 0.10-0.20, 0.20-0.30 and 0.30-0.60 m. The samples were collected at six and twelve months after the culture implementation to evaluate the state of aggregation, bulk density and total soil porosity, flocculation index and organic matter contents, calcium, magnesium, and sodium. The results were submitted to statistical analysis. The adoption of organic farming contributed to the soil aggregation process. The bulk density and total soil porosity did...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aggregate stability; Organic farming; Soil quality; Vitiviniculture.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652015000100483
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Qualidade Física de Solos em Uso Agrícola na Região Semiárida do Estado da Bahia Rev. Bras. Ciênc. Solo
Arcoverde,Sálvio Napoleão Soares; Salviano,Alessandra Monteiro; Olszevski,Nelci; Melo,Stefeson Bezerra de; Cunha,Tony Jarbas Ferreira; Giongo,Vanderlise; Pereira,Janielle de Souza.
RESUMO A conversão de uma condição natural para uma de uso agrícola pode impor mudanças em atributos, propriedades e processos do solo e trazer consequências ambientais para a região de sua abrangência. O objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade física do solo em áreas agrícolas de municípios do entorno do lago de Sobradinho, região semiárida do Estado da Bahia, tendo como ferramenta técnicas estatísticas de análise multivariada. Inicialmente, aplicaram-se as análises estatísticas descritiva e de correlação e o teste de normalidade, que serviram como pressupostos para realizar análise fatorial e estimativa dos escores fatoriais. Com base nesses, determinou-se o índice de qualidade física de solo para as profundidades de 0,00-0,10; 0,10-0,20; e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Análise fatorial; Indicador de qualidade; Atributos físicos; Solos arenosos.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832015000501473
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